Jaki ekspres kolbowy wybrać? Ranking 2018

1
192

Nie ma nic przyjemniejszego niż chwila relaksu w towarzystwie pysznej kawy. Pewnie niejeden z Was mógłby się pod tym podpisać. Coraz więcej osób zwraca uwagę na smak, aromat, a także wygląd tego popularnego napoju. Nic więc dziwnego, że ekspresy do kawy cieszą się coraz większym zainteresowaniem. Podpowiadamy, jak wybrać najlepszy ekspres kolbowy.

Na rynku znajdziemy ogromny wybór rozmaitych ekspresów do kawy, zarówno tych profesjonalnych, jak i do użytku domowego. Postanowiliśmy przyjrzeć się bliżej ekspresom kolbowym, które zyskują coraz większe grono zwolenników. Czym podbiły serca kawoszy?

Ekspres kolbowy – jak działa?

Na początek słowo wyjaśnienia dla niewtajemniczonych. Ekspres kolbowy służy do przyrządzania kawy espresso. Na jej bazie można tworzyć inne napoje, takie jak latte, mleczne cappuccino czy americano. Ekspres kolbowy to wybór dla miłośników małej czarnej. Ci, którzy wolą dużą, czarną kawę powinni raczej postawić na ekspres przelewowy.

Jak działa ekspres kolbowy? Świeżo, drobno zmieloną kawę wsypujemy do kolby (portafiltra) i ubijamy tamperem z siłą około 10 kg. Całość zapinamy do grupy kawowej i uruchamiamy pompę. Podgrzana przez ekspres woda jest tłoczona przez zmieloną kawę. Dzięki temu uzyskujemy doskonały smak i aromat. Czas parzenia espresso wynosi mniej więcej 25 sekund. W tym czasie ekspres przyrządza około 25 ml kawy. Co istotne, woda powinna mieć temperaturę – 88-92 stopnie Celsjusza, a ciśnienie wody w ekspresie powinno wynosić około 9 barów.

Ekspres kolbowy czy ekspres automatyczny – co wybrać?

To pytanie zadaje sobie wiele osób, które decydują się na zakup ekspresu ciśnieniowego. Model automatyczny, podobnie jak kolbowy, tworzy rozmaite napoje kawowe na bazie zaparzonej espresso. Ekspres automatyczny jest bez wątpienia łatwiejszy w obsłudze. Jego zautomatyzowane działanie nie wymaga specjalnych umiejętności czy wiedzy. Wystarczy nacisnąć przycisk i kawa gotowa. Prawdziwi smakosze podkreślają jednak, że tylko w ekspresie kolbowym można przyrządzić kawę o wyjątkowym smaku i aromacie. Parzenie kawy w tego rodzaju urządzeniu wymaga jednak wprawy i wiedzy, a także dodatkowego sprzętu. Ekspresy automatyczne mają na przykład wbudowane młynki. Czy istnieje ekspres kolbowy z młynkiem? Niestety, nie. Zarówno młynek, jak i tamper (przyrząd do ubijania kawy) musimy kupić oddzielnie.

Przygotowanie espresso w ekspresie kolbowym to kilkuetapowe zadanie. Na początek należy kawę zmielić, następnie wsypać ją do portafiltra i ubić tamperem. Tylko wówczas uzyskamy doskonały smak oraz aromat. Nie każdy ma jednak na tyle cierpliwości. Przyrządzanie kawy w ekspresie kolbowym to prawdziwa sztuka, jednak warto podjąć wyzwanie. Kto raz spróbuje dobrej kawy z ekspresu kolbowego, zrozumie różnicę.

W ofercie znajdziemy zarówno ekspres kolbowy profesjonalny, jak i ekspres kolbowy do domu. Jeszcze do niedawna urządzenia te były przeznaczone głównie do użytku komercyjnego. Obecnie coraz więcej osób decyduje się na zakup takiego sprzętu dla własnych potrzeb. Ekspres kolbowy do kawiarni nieco różni się od tego, który przeznaczony jest do użytku domowego. Nie oznacza to jednak, że w swojej własnej kuchni nie możemy przyrządzić idealnej kawy. Wręcz przeciwnie. W tym artykule skupimy się na ekspresach kolbowych przeznaczonych do stosowania w domowym zaciszu.

Jak wybrać dobry ekspres kolbowy?

Kupując ekspres kolbowy warto wziąć pod uwagę kilka najważniejszych parametrów:

  • Ciśnienie – odpowiednie ciśnienie w ekspresie to niezwykle ważny czynnik. Powinno ono wynosić około 9 barów. Na etykiecie produktu najczęściej znajdziemy maksymalne wartości pompy. Warto jednak pamiętać, że do przygotowania idealnego espresso potrzebujemy wspomnianego ciśnienia 9 barów i dobrze, jeśli urządzenie umożliwia ustawienie pompy na taką wartość.
  • Rodzaj pompy – do wyboru mamy pompę rotacyjną i wibracyjną. Ta pierwsza pracuje ciszej i jest droższa. Druga natomiast jest odporna na brak wody w ekspresie, jednak nie utrzymuje stałego ciśnienia wody przy wolniejszej pracy urządzenia.
  • Regulacja temperatury – ten czynnik często bagatelizujemy, a idealna kawa wymaga odpowiedniej temperatury wody. Podczas parzenia kawy temperatura powinna wynosić 88-92 stopnie Celsjusza. Większość ekspresów kolbowych zapewnia taką wartość. Część urządzeń posiada tak zwany PID, czyli elektroniczny regulator temperatury wody. Dzięki temu sami możemy sobie temperaturę ustawić. Warto zaznaczyć, że tego rodzaju funkcję znajdziemy w droższych modelach (od 2500 złotych).
  • Sposób ogrzewania wody – do wyboru mamy dwie technologie: bojler oraz termoblok. Bojler jednorazowo ogrzewa większą ilość wody, dzięki czemu możemy przyrządzić więcej kaw. Termoblok za to znacznie szybciej nagrzewa wodę. W ofercie spotkamy również bardziej zaawansowane (droższe) systemy: ekspresy HX oraz ekspresy dual bojler.
  • Ekspres kolbowy ze spieniaczem mleka – tego rodzaju urządzenie przypadnie do gustu między innymi miłośnikom mlecznego latte. Dla wielu użytkowników dysza parowa do spieniania mleka to absolutnie niezbędny element. Coraz więcej domowych urządzeń ma takie same dysze parowe jak na przykład profesjonalny ekspres kolbowy do kawiarni. Dzięki temu mleko uzyskuje odpowiednią konsystencję. Ważne jest, jaką ilość pary wytwarza dysza i z jaką mocą. Wpływa to na jakość kawy, a także szybkość jej przygotowania.
  • Jakość wykonania – to niewątpliwie bardzo ważny czynnik, który wpływa na jakość zaparzanej kawy, a także wygodę użytkowania sprzętu. Ekspres kolbowy z bojlerem powinien mieć odpowiednią izolację termiczną, by zapewniać stabilną temperaturę, a także mniejszy pobór prądu. Portafilter (kolba) powinien być wykonany z wysokiej jakości, wytrzymałego materiału, który dobrze utrzymuje ciepło. Kolba z plastiku raczej nie będzie prawidłowo spełniać swojej roli. Na osobną uwagę zasługuje sam wygląd ekspresu. Kolor obudowy czy materiał, z jakiej została wykonana zależy wyłącznie od naszych preferencji. W ofercie znajdziemy ekspresy kolbowe w obudowie plastikowej oraz obudowie wykonanej ze stali nierdzewnej.
  • Preinfuzja – nie jest to standardowe wyposażenie ekspresów kolbowych, ale warto rozważyć zakup urządzenia z preinfuzją. To wstępne zaparzanie kawy. Podczas tego procesu zmielona kawa jest namaczana w niewielkiej ilości wody o niskim ciśnieniu. Bardziej zaawansowane modele oferują możliwość sterowania czasem oraz ciśnieniem wody podczas procesu preinfuzji (programowalna preinfuzja). Wpływa to na końcowy smak i aromat kawy.

Ekspres kolbowy – cena

Ekspres kolbowy do domu można kupić w supermarkecie już za 100-200 złotych. Za porządne, dobrej jakości urządzenie musimy jednak zapłacić 2000-2500 złotych. Należy również pamiętać, że oddzielnie trzeba kupić młynek do kawy oraz tamper. Wybór odpowiedniego urządzenia zależy wyłącznie od naszych potrzeb.

Profesjonalni bariści podkreślają, że ekspres kolbowy do 500 złotych nie przygotuje dobrego espresso. Modele w tej cenie oferują niewielką moc, słabej jakości termobloki, które szybko się nagrzewają i nie zapewniają stabilnej temperatury parzenia, a ich kolby wykonane są z plastiku. Jeśli zależy nam na zaparzeniu poprawnego espresso, musimy zainwestować w ekspres kolbowy do 1500 złotych. Oczywiście, im droższy sprzęt, tym (z reguły) lepszy. Droższe urządzenia pozwalają przygotować dobre espresso, a także odpowiednio spieniają mleko do latte. Solidny, zaawansowany ekspres kolbowy kupimy w granicach 3000 złotych. Tego rodzaju urządzenie umożliwi przygotowanie profesjonalnej, pysznej kawy, której nie powstydziłby się nawet dobry barista.

1 KOMENTARZ

  1. Kawa jest moim ulubionym napojem i mogłabym pić ją bez końca. Cieszę się, że byłam ostatnio na szkoleniu na którym dowiedziałam się o niej nieco więcej. Teraz zdecydowałam się na nowy ekspres i myślę nad zakupem tego SMEGA, który jest na zdjęciu. Ekspres kolbowy to nie tylko super gadżet, ale wychodzi z niego naprawdę pyszna kawa. Trzeba jedynie pamiętać o tym, żeby oprócz ekspresu zainwestować w dobrą kawę.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here